MERCADO CENTRAL

PARADIJS voor de FOTOGRAAF

Eigenlijk al sinds het ontstaan van de stad Valencia werd er rondom de plek waar de huidige markt staat, al een straatmarkt georganiseerd. In 1839 werd hier de Mercado Nuevo geopend, een straatmarkt en het begin van de Mercado Central (Mercat Central in het Valenciaans). Aan het eind van de negentiende eeuw bleek deze straatmarkt eigenlijk iets te klein voor het Valencia dat zich steeds meer uitbreidde. Daarom besloot de gemeente van Valencia bij elkaar te komen om zich over een nieuwe markt te beraden.

In 1910 werd er verder vergaderd over de nieuwe markt. Er werden verschillende projecten gepresenteerd, onder andere die van architecten Alejandro Soler March en Francisco Guardia Vial. Beiden hadden aan de Barcelona School of Architecture gestudeerd en gewerkt met Luis Doménech Montaner. Dit is een architect die bekend stond om zijn modernistische werken. De gemeente koos uiteindelijk voor Alejandro en Fransisco om de markt te ontwerpen. In november 1914 werd de markt gebouwd. In 1928 werd de constructie van de markt afgemaakt door architecten Enrique Viedma en Ángel Romaní. De markt werd officieel geopend op 23 januari 1928 door Koning Alfonso XIII.

De markt is een prachtig plaatje en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Ook mengt het zich perfect met de omliggende bezienswaardigheden, zoals La Lonja de la Seda en de Iglesia de los Santos Juanes. Het gebouw bestaat uit ijzer, glas en keramiek. Het hoogste punt is 30 meter en als je goed kijkt zie je op het dak een groene papegaai. De markt heeft plek voor 959 kraampjes. Een hotspot van de Mercado Central is eigenlijk ook de buitenkant. Wanneer je een rondje loopt rondom de markt zie je de kenmerkende blauw met gele keramieken tegels. De Mercado Central is 8.160 m2 en is in twee zones ingedeeld. Eén deel is de vismarkt. Het andere deel is de rest met het brood, groenten, vlees, kruiden etc. Mercado Central, een paradijs voor de fotograaf...