UITRUSTING & TECHNIEKNiet alleen het "OOG"  is belangrijk .X-100 T
     Toen in 2010 de Fujifilm X100 werd geïntroduceerd kreeg de camera veel aandacht. Met reden: de retro compactcamera is mooi gestyled en voorzien van veel hardwarematige bediening en een mooie grote aps-c sensor. De meetzoeker tot slot zorgt voor een sterke uiterlijke gelijkenis met een Leica. Een camera, volgens velen, om hopeloos verliefd op te worden

De X100T is inmiddels al de derde generatie. Voorzien van de bekende X-Trans 16 megapixel sensor, die dankzij de onregelmatige kleurgevoeligheid vrijwel ongevoelig is voor moiré. Daardoor is geen antialiasfilter nodig en zijn je opnames gedetailleerder en scherper dan mét filter.  Het vaste objectief heeft omgerekend naar kleinbeeld een beeldhoek van 35 mm met een lichtsterkte van F 2. Zo hoef je niet snel op hoge iso-waardes terug te vallen. En als je dat wilt, kun je kiezen voor een beperkte scherptediepte. Het objectief tekent bij open diafragma wat zacht in de hoeken, maar dat verdwijnt snel met een beetje diafragmeren.  De X100T is gewoon gemaakt voor straatfotografie. Niet alleen omdat het naast een mechanische ook een geluidloze elektronische sluiter heeft. Maar vooral vanwege de hybride optische en elektronische zoeker. Met de optische zoeker heb je een grotere beeldhoek dan wat er op je geheugenkaart belandt. In de zoeker wordt heel handig in een kader aangegeven wat er binnen en net buiten je compositie gebeurt. En dat is bij straatfotografie bijzonder gemakkelijk, omdat je dan goed kunt zien wat straks misschien je beeld binnenwandelt. Je kunt het optische zoekerbeeld aanvullen met een klein rechthoekje waarin je scherpstelpunt wordt uitvergroot. Maar je kunt ook kiezen voor de prima 100% elektronische zoeker of het bijzonder goede 3 inch scherm achterop. Fujifilm heeft goed naar de eerdere gebruikers geluisterd. Zo zijn bijna alle knoppen maar ook het quick menu door de fotograaf te programmeren. Er kwam ook nog een filmsimulatie bij, Classic chrome, bovenop de tien bestaande van de voorganger. Die filmsimulaties maken de Fuji camera's erg aantrekkelijk.


X-70

Sevilla  (januari 2018)  De Fujifilm X70 is het kleine broertje van de Fujifilm X100T. Kleiner, lichter, zonder zoeker, ander objectief, maar met een aanraakscherm. En vooral stukken goedkoper. Is het de ultieme budget straatcamera?   Een mooi gebouwde retro camera, dat is Fujifilm wel toevertrouwd. Geen lichtgewicht body, het ademt kwaliteit als je de X70 in je handen houdt. Voorzien van een kleine maar functionele prettige handgreep. Een compactcamera met een vast 28mm groothoekobjectief, de ideale beeldhoek voor de straatfotograaf. Met f2,8 is het objectief helaas niet zo lichtsterk als die van de X100T.   De X70 heeft een gecombineerde contrast en fasedetectie autofocus. De 49 fasedetectie en 28 contrast detectie zones werken redelijk snel en accuraat. Al zoekt de X70 bij wat slechter licht wat langer dan je wilt naar het juiste scherpstelpunt. En dat is jammer, vooral bij straatfotografie, waar goed licht niet altijd een gegeven is.

De camera mist een optische en elektronische zoeker. En dat is prijstechnisch een slimme zet, maar in de ogen van een verwende fotograaf wel een stevig minpuntje, De X70 heeft wel een kantelbaar aanraakscherm waarmee je niet alleen 'vanuit de heup' onopgemerkt kunt fotograferen. Maar ook, en dat is net zo belangrijk, heel handig met je vinger het juiste scherpstelpunt kunt bepalen. Het scherm is niet heel gedetailleerd of helder, en dat maakt het in zonnige omstandigheden moeilijker om de juiste compositie te vinden.  Maar toch vond ik dat kantelbaar scherm een ware openbaring tijdens het werken op straat.