la Ciudad de las Artes y las CienciasMensen fotografisch vastleggen tussen Architectuur

Met de bouw van la Ciudad de las Artes y las Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap, werd in 1989 begonnen. Het laatste gebouw was in 2009 klaar. De gebouwen zijn ontworpen door de Valenciaan Santiago Calatrava en Félix Candela. Het complex bestaat uit zes onderdelen, namelijk L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora. Het is een hele ervaring om tussen de gebouwen door te lopen.

Het complex bestaat uit de volgende gebouwen, die gewoonlijk met hun Valenciaanse naam worden aangeduid:

L'Hemisferic (1998)
In 1998 werd deze 3D IMAX-bioscoop als eerste gebouw van het Ciudad de las Artes y las Ciencias geopend voor publiek. Hierbinnen is het mogelijk om de ligbanken diverse, hoofdzakelijk Spaanstalige films, te bekijken. De films die hier getoond worden zijn over het algemeen educatieve documentaires van 45 minuten. Voor wie geen Spaans verstaat is het mogelijk om een Engelstalige koptelefoon te gebruiken. L'Hemisferic heeft als bijnaam ‘Het Oog’, waarbij het ooglid openslaat op het omliggende water. Dit is vooral ‘s avonds in het donker te zien.

L’Umbracle (2000)
Het L’Umbracle is een grote tuin van meer dan 17.000 vierkante meter, bestaande uit twee gedeelten. Een gedeelte is overdag een publieke stadstuin, waar bezoekers kunnen wandelen tussen de palmbomen en tropische bloemen. Het andere gedeelte is overdag afgesloten, maar verandert in de zomermaanden 's nachts tot een openluchtdiscotheek. Wanneer bezoekers door het L’Umbracle wandelen hebben zij een weids uitzicht over de rest van het Ciudad de las Artes y las Ciencias.

Museo de la Ciencias Príncipe Felipe (2000)
“Verboden niet aan te raken” is het motto van dit museum. Het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe is een Wetenschappelijk museum en biedt diverse interactieve tentoonstellingen. De bedoeling is om al doende kennis te maken met verschillende aspecten van het menselijk lichaam en (nieuwe) technologie. Eveneens biedt het museum workshops aan waar, afzonderlijk van de tentoonstellingen, deelgenomen aan kan worden.

L’Oceanografic (2003)
L’Oceanografic is het grootste aquarium van Europa met zeven verschillende ruimtes. Hier leven ongeveer 45.000 zeedieren van 500 verschillende soorten. Hier zijn onder andere pinguïns, haaien, flamengo’s, belguna dolfijnen en tropische zeesterren te zien.

Palau de les Artes Reina Sofia (2005)
Op 9 oktober 2015 werd het Palau de les Artes Reina Sofia geopend, oftewel het operagebouw van Valencia. In de maanden oktober en november is het mogelijk om hier onder andere muziekvoorstellingen, zoals ballet, zarzuela, opera en concerten te bekijken. Wanneer er geen muziekvoorstellingen gehouden worden is het mogelijk om dit gebouw als bezienswaardigheid te bezoeken.

Agora (2009)
Op het einde van Ciudad de las Artes y las Ciencias staat het Agora, wat het Griekse woord is voor ‘ontmoetingsplaats’. Dit gebouw is als laatste geopend en niet toegankelijk voor publiek. Hoofdzakelijk wordt het Agora gebruikt voor diverse activiteiten, zoals tentoonstellingen en bijeenkomsten.